Lorem ipsum dolor amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Baker

Follow Us:

Zgodba o le Potici

GA0A2128

Po izobrazbi sem ekonomistka in po 17 letih dela v računovodstvu sem spoznala, da me pisarniški poklic ne izpolnjuje. Že od nekdaj je bila kuhinja prostor, kjer sem se sproščala po napornem in stresnem delu, najraje tako da sem spekla kakšno posebno torto ali pripravila kakšno zahtevno jed. Recepte ponavadi vedno spremenim in po svoje kaj dodam ali nadomestim. Po naključju sem dobila priložnost, da honorarno sodelujem pri urejanju kulinaričnih strani v eni od ženskih revij. Delo me je zelo veselilo in kasneje sem pustila  službo v računovodstvu ter prevzela mesto izvršne urednice kulinaričnih edicij. Kot novinarka sem pokrivala predvsem področje gastronomije, pa tudi turizma in zdravega načina življenja. Po petih letih dela v novinarstvu sem začutila, da je čas za nove izzive.

Ideja o mini potičkah je začela tleti poleti 2012, ko sem potico zaman iskala po ljubljanskih kavarnah, kamor sem želela prijateljico iz tujine povabiti na kavo in kos potice. Ugotovila sem, da turisti sploh ne morejo poskusiti slovenske potice, čeprav jo sicer tako ponosno predstavljamo kot eno najbolj reprezentativnih tradicionalnih slovenskih jedi. Opazila sem tudi, da so na pogostitvah velike kose potice rezali na majhne koščke, ki so razpadali, in še tako lepo zavita potica je s tem izgubila svoj sijaj.

Po dobrem letu razmišljanja in poskušanja, kako potico narediti moderno privlačno in jo hkrati ohraniti tradicionalno slovensko, se mi je utrnila ideja o miniaturnih potičkah. Mislila sem si, da bi bilo prav fino, če bi bila potica tako majhna, da je ne bi bilo treba rezati in še ob kavi bi jo lahko stregli kot recimo rogljičke. Ob podpori podjetja Jezeršek je ideja prerasla v poslovno priložnost, ki zapolnjuje vrzel na področju gostinske in turistične ponudbe ter izvirnih kulinaričnih daril. Jeseni 2014 je nastala »le Potica«, prva specializirana blagovna znamka za potico, ki z novim pristopom k proizvodnji in ponudbi potice sledi trendu popularizacije in modernizacije tradicionalne kuhinje, ob tem pa ohranja pristno kakovost in prispeva  k večji prepoznavnosti slovenske kulinarike v svetu.

Moja vizija je zgraditi prepoznavno blagovno znamko, ki ne bo zagotavljala le dobrega imena, temveč tudi vrhunsko kakovost. Februarja 2019 sem prva v Sloveniji pridobila certifikat za proizvodnjo zaščitene Slovenske potice z zajamčeno tradicionalno posebnostjo. Tako za Slovensko potico, kot tudi za tradicionalne in miniaturne potice uporabljamo le naravne sestavine in ne dodajamo umetnih arom, barvil ali dodatkov za podaljšanje svežine. LePotice in lePotičke  so unikatni izdelki, saj je vsaka posebej ročno razvaljana, namazana, zvita in položena v model.

Za celotno poslovno idejo sem na razpisu INA3 za najbolj inovativne podjetniške ideje prejela 1. nagrado Gospodarske zbornice Slovenije. Imela sem čast  lePotičke osebno predstaviti slavnemu kuharju Rudolphu van Veenu, ki je bil nad njimi iskreno navdušen, kar je bila zame pomembna potrditev. Da sem na pravi poti, potrjuejo tudi kupci, ki se vračajo z novimi naročili, prihajajo pa tudi vabila različnih organizacij, ki želijo Slovenijo predstaviti prav z mojimi poticami.  Med drugim sem potico, kot tradicoinalno slovensko jed predstavljala na  svetovni razstavi EXPO 2015, v Milanu, kjer so bile lePotičke v slovenskem paviljonu v redni gostinski ponudbi ob gibanici in blejski kremšniti. Jeseni 2016 sem sodelovala v prvi sezoni oddaje Štartaj Slovenije, kjer sem dobila priložnost, da preizkusim potencial svojega izdelka s prodajo v trgovski verigi. Na voljo so bile zamrznjene polpečene lePotičke, ki jih doma dopečete v nekaj minutah. V začetku leta 2019 sem prva v Sloveniji pridobila certifikat za izdelavo Slovenske potice kot zaščitene tradicionalne posebnosti. V času predsedovanja Slovenije Svetu EU v 2021 so bile lePotičke del uradnih protokolarnih daril in so prejele zlato priznanje Turistične zveze Slovenije za najboljši kulinarični turistični spominek osrednje Slovenije.

V Ljubljani, na Starem trgu smo marca 2020 odprli Butik lePotica, prvo potičarno v mestu, kjer celo leto diši po praznikih. V Butiku pečemo vsak dan sveže lePotičke, ki jih lahko odnesete s seboj, jih podarite, ali  pa se z njimi posladkate kar takoj, ob kavi ali čaju v lončkih za na pot. Pečemo tudi večje tradicionalne potice, vendar je le-te potrebno predhodno naročiti. Pekovsko ponudbo dopolnjujejo izdelki, narejeni v Sloveniji, ki so kakorkoli povezani s potico: potičniki, kuharske knjige, kuhinjski tekstil, turistični spominki…

Butik je zasnovan kot trgovina s konceptom, ki združuje slovensko tradicijo in sodobno oblikovanje. Pri zasnovi sta sodelovali Nina Rojc Dobrin, ki je avtorica prenovljene celostne podobe, fotografij in umetniških instalacij, ter Jasmina Pirnar Krope, ki je poskrbela za stiliranje fotografij in interierja.

Janja Štrumbelj